kolmen kopla

kolmen kopla

tiistai 3. marraskuuta 2015

Psykologin loppulausunto

Tänään käytiin insinöörin kanssa kahdestaan kuuntelemassa psykologin ja sosiaalikuraattorin yhteenvedot.
Testattuja osa-alueita oli useita, mutta kautta linjan Santtu tuomittiin ikätasoaan heikommaksi. On jälkeenjäänyt niin kielellisesti kuin motorisestikin.
Eli nyt sitten on edessä toimintaterapeutin hoitojakso, pituus x. Puheterapeutin koulattavaksi heti, kun tähän peräreikäkyläpahaseen sellainen taas joskus saadaan. Ja sitten vielä neurologille, jotta saadaan Santtu Kelan jälkijättöisten terapialeireille tms.


Nämä käynnit olivat viime vuoden neuvola-päiväkotitehotiimin pohjalta, huomenna viisastenkerho kokoontuu jälleen. Koska Roopen ryhmän viisastenkerhoon kuuluva hoitotäti kysyi suoraan, saako Roopen ongelmat ottaa puheeksi, niin lisää ongelmalapsia on luvassa.
Tällä laiskapaskamutsilla on nyt takki aika tyhjä ja fiilikset pahasti pakkasella.

10 kommenttia:

  1. Tsemppiä <3 En tiedä oonko jo kysynyt, mut saako kysyä että miten teillä ilmenee esim vanhemmalla lapsella oireet arjessa? Tai puheessa?

    VastaaPoista
  2. Puhe on kuulemma epäselvää, kun puuttuu liikaa konsonantteja. L taipuu etenkin sanan keskellä V. R ja S saisivatkin vielä puuttua, mutta välillä K ja T sotkeentuu, äng-äänteet takkuaa, sanojen taivutuskin ontuu.
    Santtu ei juuri piirtele, tämän ikäisten poikienkin pitäisi jo raapustaa koko ajan. Santulla ei psykologin havaintojen mukaan käsi tottele ajatusta, se taas johtaa turhautumiseen,suoranaisiin raivareihin ja koko touhun karttelemiseen. Oli sitten kyseessä palapelit, piirtäminen tai rakentelu. Ollaankin jo saatu tottua turhautuneen 5v lentäviin tavaroihin. Piirtämisessä korostuu myös "rajanylityksen" kehittymättömyys. Ukkeleiden oikeat puolet piirtää oikealla kädellä, vasemmat vasemmalla. Jokin aivokehityshommeli ilmeisesti, josta syystä se neurologilähete.
    Nuo raivarit sitten taas kertovatkin henkisen kypsyyden tasosta mitä tulee pettymysten käsittelyyn. 2v pikkuvelikin kohtaa pettymykset miehekkäämin.

    Tiivistetysti kait Santtu on iloinen ja (yli)energinen lapsi, josta voi sekunnissa kehkeytyä kiljuva raivopää. Älyssä ei ehkä ole vikaa, kroppa vaan ei toteuta ajatuksia.
    Santtu siis mieluiten vaan pyöräilisi, pelaisi tabletilla minion rushia ja leikkisi autoilla. Noissa on omasta mielestäänkin tarpeeksi hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän pojalla on useampi 6v kaveri jonka puheesta ei saa juuri mitään selvää... Ei oo aiheuttanut kun perus puheterapiaa. Meillä 4,5vnä oppi sanoon L kun aiemmin esim lakki oli jakki. Nyt alkanu hahmottaan +5v miten sanotaan r mut ei tuu vielä kaikkiin sanoihin.

      Meillä tuli noottia kun ei osaa aakkosia eikä laskea. Ei oo ikinä edes tullu mieleen opettaa.. Meilläkään ei tykätä piirtää mut käyttää kyllä kynää ihan vaan toisella kädellä. Ite oon molempikätinen.

      Veljeni veti koulussa kynänkatkomisraivareita alkuun jos joku ei onnistunu mut jäi ajan kans pois. Nyt jo aikuinen ja ihan "normaali".

      Pointti oli vaan et nykyään kaikki on niin kaavoitettua. Elämässä varmasti pärjää mutta kannattaahan apu ottaa vastaan.

      Ootteko miettiny et toi tavaroiden heittely ja nopea raivo vois liittyä ihan luonteeseen ja kulkea jopa suvussa? Meillä varmaan kulkee... Nimimerkillä nollasta sataan alta aikayksikön :D

      Poista
  3. Heh, tunnustaudun itsekin kuuluvani nanosekunnissa nollasta sataan kiihtyviin. Pitkäjänteisyys on aika tuntematon käsite. Toki tämän kolmikon myötä on ollut pakko opetella laskemaan edes neljään ennen räjähtämistä. Ja olen oppinut että on tehtävä myös niitä juttuja joissa on kutakuinkin surkea, vaikka se onkin epämiellyttävää. Ehkä Santtu-raasu on perinyt mun luonteenpiirteistä ne kaikkein huonoimmat.

    Santtua kiinnostaa numerot ja kirjaimet, tunnistaa liki kaikki aakkoset pikkuhirviön aakkoskirjastaan ja pienellä avustuksella kymmenten vaihdoksessa laskeskelee sataan asti. Yrittää jopa kirjoittaa nimeään, mutta kynä ei läheskään aina tottele.

    Tekniset vipattimet sisäistää hetkessä, surffailee tv:n kapulalla areenassa ja youtubessa etsien mieleisiään piirrettyjä, ei tarvinnut kuin kerran kaks näyttää oikeat näppäimet. Geomag rakennussarja kiinnostaa selvästi, ymmärtää miten toisiaan hylkivillä magneeteilla saa propellin pyörimään...leikkimistä vaan rajoittaa kömpelöt kädet jotka eivät toteuta herran visioita.

    Meillä poikien ukki eli appiukkoni on molempikätinen ja pappa, edesmennyt isäni, oli kansakoulussa vasenkätisyydestä karttakepillä parannettu, joten molemmat kädet olivat yhdenvertaiset.

    Ehkä Santusta saadaan vielä "normaali" kansalainen, kunhan aikaa kuluu ja mustavakoiseen maailmaansa ilmestyy harmaan sävyjäkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän kaiken lukemani perusteella uskon kyllä, että Santtu pärjää ja tulee vielä "normaali" kansalainen, ai kauhee kuulostaa kamalalle :D

      Toimintaterapialla on muuten uskomaton vaikutus siihen, miten voi saada kädet pelaamaan. Jos ette käy, niin kannattaa pyytää että pääsis. Paljon suurempi vaikutus voi olla entä päiväkodilla :)

      Poista
    2. Toimintaterapeutille (tai ainakin jonoon) päästään toivottavasti heti alkuvuodesta. Psykologin kirjallinen loppuraportti venynee loppuvuoteen ja vasta sen perusteella saadaan sitten lähete eli mikälie maksusitoumus.
      Puheterapeutin luo päästään jos/kun tänne sellainen saadaan palkattua.

      Tänään Santun vanhempainvartissa käytiin läpi niin uutta kuin vanhaakin vasua ja nyt sitten Santtu pääsee kiertävän erikoislastentarhaopettajan pienryhmään harjoittelemaan verbaalista ulosantia noin ensihätään.
      Myös hoitoaikoja pitäisi kuulemma tarkistella. Santulle tulee tosi vähän päiväkodin ohjattua toimintaa ja kaverileikkejä, kun käytössä on 15 puolipäivää/ kk ja niistä ainakin puolet osuu iltaan/vkl.

      Poista
  4. Meillä tyttö kohta 4v ja piirtää kanssa molemmilla käsillä. Vaihtaa kynän aina kädestä toiseen. Viimeksi neuvolassa sanottiin, ettei asiaan kannata puuttua, että löytää kyllä sen kätisyyden sieltä ajan kanssa, mutta ei tilanne kyllä vuodessa ole mihinkään muuttunut. Eikä meilläkään kauheasti jaksa piirrellä.

    Tosin meillä tuo pitkäjänteisyys tuntuu tytöltä olevan muutenkin hukassa. Lastenohjelmia katsotaan milloin missäkin asennossa, kun ei pysy sohvalla paikallaan edes minuuttia. Leikit vaihtuu vähintään 10 minuutin välein vaikka olisi kuinka mieleiset lelut. Joskus mieleen on tullut, että onkohan lapsellamme esim ADHD?

    Ehkä saadaan asiaan selvyyttä ensi kerralla neuvolassa. Vaikea on joskus äitipuolena seurata, kun ei tiedä olisiko jotain oppinut, jos erilailla olisi jo pienemmästä opettanut. Tyttö siis asuu meillä ja käy äidillään pari päivää kuukaudessa.

    Puhe on meillä myös jäljessä aika pahasti. Neuvolassa ja päiväkodissa on huomattu, mutta ennen 4v neuvolaa ei kuulemma tehdä mitään. Ollaan yritetty opetella itsenäisesti kotona, mutta puheterapeutilla olisi varmaan paremmat opit. Meiltä puuttuu r, d ja k ainakin. Muitakin kirjaimia vääntää kummallisesti.

    En sitten tiedä, onko näillä kytköstä siihen, että tyttö on syntynyt viisi viikkoa etuajassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä suorastaan yllätyin, ettei psykologi jo tuominnut Santtua ADHD:ksi. Tuo kuvailemasi levottomuus on hyvin tuttua. Tosin tabletti kourassa pätkä napottaa istua paikoillaan kuin patsas.
      Itsekin olen pohtinut, että onko poikien pienet ikäerot syynä Santun kehitysviiveisiin. Olisiko oppinut paremmin, jos olisi ollut ainoa lapsi ja saanut kaiken huomion jne.
      Vaikka kaipa moinen spekulointi on ihan turhaa itsensä kiusaamista.
      Meillä kaikenlainen kotiopetus on yhtä tuskaa, Santtu antaa hoitotätien opettaa, mutta meidän kanssa lyö homman heti läskiksi.
      Tsemppiä teillekin, eiköhän lapsukaisista vielä saada yhteiskuntakelpoisia. :)

      Poista
  5. Hei. Oletteko te käyneet silmälääkärillä?
    Meillä oli 2-3 v ikävaiheilla ihan älytön tuo mukula. Ei tehnyt mitään, piirtnyt palapelejä tms mitä nyt ihmiset odottaa. Kouhotti ja kohelsi yötä päivää. Sitten kun silmä alkoi karsastaan mentiin lääkäriin ja kas, toisessa silmässä ei ollut näköä lähes lainkaan. Lasit kun sai rauhottui kovasti. (Tai no mitenkä sen nykyään ottaa..;) )
    Mutta itselle ei tullut mieleenkään ettei hän nää.
    En tiedä kuinka vanha postaus tää on, ja mitä asialle kuuluu, mutta tuli tunne että sanonpahan nyt tän.
    Jos vaikla olis apua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silmälääkärillä ei ole käyty ainakaan vielä. Neuvolan näkötesteistä Santtu on aimakin selviytynyt kunnialla. Palapelit ovat alkaneet viimein sujua, jopa lautapelien peluu ohjeita noudattaen onnistuu. Keskittymiskyky on parantunut selvästi, vaikka härvääjähän pätkä yhäkin on.
      Hiljaa hyvä tulee, ainakin toivottavasti. Kun tällä hetkellä kaikki liikenevät resurssit kuluu pikkuveljen sairasteluun ja toimintaterapiat yms. on olosuhteiden pakosta jääneet väliin.

      Poista