kolmen kopla

kolmen kopla

maanantai 5. lokakuuta 2015

Mä meen töihin

Pikkukakkosessa pyörii moista nimeä kantava ohjelma.
Siitä tuli mieleen kirjoittaa pari riviä siitä, mitä se meidän perheessä tarkoittaa. Me kun teemme insinöörin kanssa samoja töitä eri nimikkeillä. Mä olen vain prosessinhoitaja työntekijäsopimuksella ja insinööri on tuotantoteknikko toimihenkilösopimuksella.
Nimityksistä viis, samat tehtävät ja kutakuinkin täsmälleen sama vuosipalkka.

Ylläoleva aloitus on pyörinyt jo hetken luonnoksissa. Nykyinen omistaja on hyvin tarkka kaikesta. Selfie suunnilleen pukuhuoneessa nostaisi jo hälyä. Mutta koskapa tämä on ihan julkisilla sivuilla, niin tästä näkee hienon ilmakuvan työpaikastamme. Ja itseasiassa sivustoilla on jonkun verran esittelyäkin, tosin sivut ovat englanninkieliset.

Joka tapauksessa tehtaan tuotteisiin kuuluvat erilaiset entsyymit pesuaine-, rehu- ja elintarviketeollisuuteen. Liuos- tai granulaattimuodossa. Ariel ja Finish varmasti ovat monille tuttuja tuotemerkkejä, joista tuotoksiamme löytyy.

Koko hommahan alkaa väli- ja tuotantofermentointialustojen panostuksista, joihin osallistun aina vuorollani. Säkit lentää ja välillä hikikin. Jotta pöpöillä olisi sitten herraskaiset oltavat kasvaa, pitää alustat steriloida ja saattaa erinäisten vaiheiden kautta ajokuntoon, Siitä pidän huolen ollessani fermentoijana. Välikasvatukset siirostetaan tuotantovaiheeseen kasvettuaan tarpeeksi. Valvomonvuoroilla sitten vahdin näitä tuotantoajoja, vertailen käppyröitä ja tulkitsen erinäisiä mittausdatoja.
Valmiiksi kasvanut tuotantoajo siirtyy sitten jälkikäsittelyyn, jossa tavoitteena on tuotetun entsyymin talteenotto. Siinä on solunerotusta, väkevöintiä ja stabilointia. Tuotteesta riippuen väkevöity entsyymiliuos siirtyy joko pihan poikki granulaattien raaka-aineeksi tai käsitellään tuotteelle ominaiseen liuosformulaatioon.  Valvomonhoitaja hoitaa myös eri tuotteiden väliset kampanjanvaihdot pesuineen, väkevöinnit kalvokoneilla ja siirrot.
Tässä kohdin oma ja insinöörin osaamiskartta eroaa. Molemmat osaamme olla panostajina ja valvomossa, mutta minä osaan fermentoida, insinööri ei. Insinööri puolestaan haldaa jälkikäsittelyn ja solunerotuksen, ne ovat vielä itselläni opiskelulistalla. Kunhan joskus ylemmältä taholta lupa heltiää.

Ryynipuolella tehdasta osaamme molemmat kaikki pestit. Sielläkin panostaja nakkelee hiki hatussa säkkejä valmistellessaan tarvittavia liuoksia.
Ajuri, tai virallisemmin operaattori, valvoo ajoja ja valmistelee uusia tuotantosuunnitelman mukaan. Hoitaa kaikki pesut ja entsyymisiirrot.
Pakkari pakkaa lopputuotteen siihen kuntoon, että se on valmis lähtemään maailmalle asiakkaiden eri applikaatiohin.
Jokeri, viralliseseti apuoperaattori, on sitten yleismies jantunen. Hoitaa pieniä käyttäjäkunnossapitotöitä etenkin iltaisin ja viikonloppuisin, kun virallinen kunnossapito on vapaalla. Nakkiapina hyvässä ja pahassa, auttaa tarpeen mukaan panostajaa ja pakkariakin.


Tuskinpa tästä kukaan hullua hurskaammaksi tuli. Ehkä on parempi sanoa, mä meen vaan töihin.

Joskus vuosituhannen alkupuolella ollaan jopa ylitetty paikallislehden uutiskynnys.
http://www.etela.com/vanha/uutiset/2005/050410-10.html
http://www.etela.com/vanha/uutiset/2007/070617-9.html




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti